zwarte zaterdag/Zwarte Zaterdag


zwarte zaterdag 1.0

zaterdag waarop er een ongelukbrengende, ingrijpende of sombere gebeurtenis plaatsvindt

Algemene voorbeelden


Theo Snelders beleefde met zijn club Aberdeen in de Schotse eredivisie een zwarte zaterdag. De Nederlandse doelman kreeg acht minuten voor het einde een rode kaart omdat hij buiten het strafschopgebied de op hem afstormende Arnott van Motherwell ten val bracht.

Meppeler Courant,

Ze zullen ze nog missen, in Amsterdam. De collega's die vanuit de hele wereld [...] toestroomden om het na een wolkbreuk door water verwoeste Amsterdamse Ikea-filiaal er zo snel mogelijk weer bovenop te helpen. Iets meer dan twee maanden na die zwarte zaterdag, 24 augustus, is de showroom weer helemaal de oude.

Het Parool,

Zwarte Zaterdag 2.0

zaterdag in de zomervakantie waarop er extreem veel files zijn, omdat vele mensen tegelijk op vakantie gaan
Oorspronkelijk vooral toegepast op de zaterdag in het laatste weekend van juli, wanneer het extreem druk is op de Franse wegen, omdat dan alle Fransen op vakantie gaan. Tegenwoordig kent elke vakantieperiode een of meer Zwarte Zaterdagen.

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


'Zwarte zaterdag' is een van de drukste dagen voor het vakantieverkeer in Frankrijk. De dag is berucht vanwege de vele ongelukken op de overvolle wegen. De zaterdagen 26 juli, 2 en 9 augustus worden de drukste zaterdagen van de zomer in 2008 in Frankrijk. Miljoenen Fransen zijn dan samen met vele buitenlanders onderweg op de Franse (snel)wegen. Er worden dan honderden kilometers file op de Autoroute du Soleil en andere snelwegen verwacht.

http://www.anwb.nl/verkeer/nieuws-en-tips/archief,/buitenland/2007/09/Zwarte-zaterdag-en--Frankrijk-2008.html,

Oostenrijk wacht zwarte zaterdag. Dit weekend grote ski-uittocht. "Het wordt een zwarte zaterdag, zeker voor Oostenrijk", zegt Mark Van Damme van de VTB/VAB-infodienst. Dit weekeinde begint voor duizenden skiërs het krokusverlof, voor de meesten nog altijd de skivakantie bij uitstek [...]. De grootste drukte begint al vrijdagnamiddag, maar zaterdag wordt een zeer drukke, bijna ondoenbare dag.

De Standaard,